IV Trobada de la Xarxa d’Estudis Socials de la Ciència, Tecnologia i Societat (esCTS) | Crida

Si m’estimeu, aneu-vos-en!
Desplegant diàspores i activant cures des de la rebotiga.


IV Trobada de la Xarxa d’Estudis Socials de la Ciència i la Tecnologia.

4-6 de juny de 2014.

dientedeleon

“Si m’estimeu, aneu-vos-en!”- cridava Lola Flores a punt de desesperar-se en les noces de la seva filla Lolita en un moment icònic d’esperpent “cañí”… “Si m’estimeu, aneu-vos-en!”: una apel•lació a l’afecte i al vincle que embolica una puntada al cul. “Aneu-vos-en!… si m’estimeu…”. Un cert xantatge emocional que ens porta a una paradoxa immobilitzant? O més aviat una paradoxa que ens mobilitza i mostra algunes de les contradiccions en les quals ens movem en el moment actual? “Si m’estimeu, aneu-vos-en!” és el que sembla que han sentit moltes persones joves que han decidit, mostrant una gran “inquietud viatgera”, llançar-se al camí de la diàspora… Joves i no tan joves que afirmen: “no marxem, ens fan fora”, però que són presentats per les autoritats com a exemple de “mobilitat exterior” –Fátima Báñez dixit.

Ara que les tisores s’encarreguen de retallar, desmuntar i aprimar els serveis públics, el sistema de ciència i tecnologia i la vida social en general; ara que s’eliminen prestacions sanitàries i s’escurça l’espectre de beneficiaris de l’atenció sanitària pública; ara que s’apugen les taxes educatives i es fa de les beques alguna cosa inassolible, amb la consegüent expulsió d’aquelles persones amb menys recursos de l’educació superior; ara que es paralitzen projectes i contractes formatius, impossibilitant la continuïtat del treball de moltes persones joves en l’àmbit de la recerca; ara fem nostre el crit de “Si m’estimeu, aneu-vos-en!”. -…

Aquest crit és potser el que més bé resumeix aquesta espècie d’invitació cega i sense garanties que sembla que s’obre davant dels nostres peus. Salt al buit o trampolí? Però aquesta frase també conté la ironia de la resistència. Mostra els mecanismes quotidians per traçar vides vivibles, les xarxes que actuen en la rebotiga i que permeten que, com nans que som, fem possible el treball de manteniment i cura que sosté el precari entramat de la ciència. No són els gegants de la “excel•lència”, dels rànquings de Shanghai o dels índexs d’impacte els que mouen l’activitat científica, sinó miríades de nans, de pràctiques rutinàries gens “heroiques”, de treballs invisibilitzats i no reconeguts.

Així doncs, fem nostre el “Si m’estimeu, aneu-vos-en!”, ens ho posem de fermall i decidim caminar en aquest fi filferro entre l’espantall i la misèria, entre la resistència i la supervivència, entre la maleta i la precarietat, entre l’avió i la sobrecàrrega de treball, tractant de fer visibles aquests espais informals, aquestes xarxes materials i afectives, aquestes cures imprescindibles però oblidades que ens permeten sostenir-nos els uns als altres i al sistema científic.

Diàspores que parlen dels que se’n van, però també dels que es queden, de les possibilitats i limitacions del viatge, de les xarxes necessàries per a dur-lo a terme, dels vincles mobilitzats per al seu establiment…

Cures que emfatitzen aquest espai dels quefers quotidians en les pràctiques de coneixement i que permeten el seu manteniment, des de l’atenció sistemàtica als resultats d’un experiment o l’observació detalladament recollida en un treball etnogràfic als manteniments materials i afectius de les xarxes i de les persones…

Rebotigues i nans enfront de la lluentor de les suposades excel•lències i els gegants dels titulars, tot aquest treball fonamental que desapareix dels focus i queda infravalorat…

I resistències construïdes des d’aquests espais invisibilitzats.

Participa
La trobada està dirigida a qualsevol persona interessada a investigar en els estudis socials de la ciència i la tecnologia, en qualsevol de les múltiples disciplines que els travessen (història, sociologia, història de la ciència, filosofia de la ciència, medicina, feminismes, enginyeria, antropologia, psicologia, estudis ambientals, dret, gènere, etc.), independentment de la seva posició acadèmica o grau de formació.

Com
Envia’ns la teva proposta de comunicació (màx. 250 paraules) abans del 8 de març de 2014 22 de març de 2014. La proposta pot estar escrita en qualsevol dels idiomes oficials de l’Estat espanyol, així com en anglès o portuguès. Si us plau, inclou dades de contacte (nom, email, institució de pertinència).

Per enviament de ponències o consultes, pots escriure a: es.cts.es@gmail.com

L’assistència a la trobada serà gratuïta i lliure.

Xarxa d’Estudis de la Ciència i la Tecnologia de l’Estat Espanyol (esCTS)
La Xarxa esCTS és una xarxa d’investigadors l’objectiu dels quals és posar en contacte i propiciar la comunicació de les persones que treballem a l’àrea dels estudis socials de la ciència i la tecnologia (CTS). La nostra intenció és consolidar els estudis CTS en l’Estat Español i habilitar un espai de participació, comunicació i reflexió per investigadorxs ja establertxs i per aquellxs més joves que comencen les seves carreres (doctorandxs i recent graduat/des).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.